Fekete gólyák műholdas követése Magyarországon

A Cseh Rádió (Cesky Rozhlas) Afrikai Odüsszeia (Africka Odysea) és Új Odüsszeia (Nová Odysea), valamint a belga Solon Gólyák határok nélkül (Ooievaars zonder grenzen) fantázianevű, a fekete gólyák műholdas követésével foglalkozó programjainak tapasztalataira építve, valamint a fekete gólyát, életmódját, élőhelyét, és egyben az európai Natura 2000 hálózat bemutatását megcélozva kezdeményezte a Flying Over Natura 2000 programot a WWF Belgium. Pályázati úton az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága támogatását sikerült elnyerni. A programhoz 8 európai ország fekete gólya védelemmel és kutatással foglalkozó szakemberei csatlakoztak (mindannyian a nemzetközi fekete gólya program résztvevői).

A 8 országban összesen 20 fekete gólya kapott műholdas jeladót, közülük kettő Magyarországon. Egyikük a Margit, másikuk a Koppány nevet kapta.

Útjukat az Interneten 2005 nyarától 2006 tavaszig nap mint nap nyomon követhettük (az útvonal megtekinthető a satellitetracking.eu oldalon). A projekt egyéves volt, reméljük, hogy lesz még folytatása.

KOPPÁNY története

MARGIT története

Koppányt Csátalja községhatárban jelöltük 2005. 07. 03-án. A fiókanevelés időszakában kisebb távolságokat tett meg, azt követően kb. 50 km-es körzetben, főképpen táplálkozóhelyeken mozgott.

Vonulását viszonylag későn kezdte meg, és szeptember második felében megállás nélkül a törökországi Bursa város közelébe röpült. Érdekesség, hogy ismeretlen okból kifolyólag (de valószínűleg az erős szelek miatt) nem a Boszporusznál vagy a Dardanelláknál, hanem szinte a közepén röpülte át a Márvány-tengert.

Koppány jeladója szeptember 29. óta szabálytalan időközökben működött, és még mindig ugyanarra a helyre mutatott. Nem tudtuk, mi történt vele a vonulás során. Csak találgatni tudtunk:
- szerencsétlen esetben Koppányt érhette áramütés egy magasfeszültségű távvezeték-oszlopon (nagytestű madarakkal ez sajnos gyakran megtörténik), ilyen esetben a jeladó is tönkremehet, és a madár is a legtöbbször elpusztul;
- nem nagyon valószínű, de nem kizárható az sem, hogy Koppányt lelőtték;

- a harmadik lehetőség, hogy Koppány elvesztette a jeladóberendezést, ez esetben remélhetjük, hogy ő is megjelenik nemsokára valahol. Hogy pontosan mi lett Koppány góélyával, arról csak 2007-ben adódott alkalmunk meggyőződni.

Törökországban jártunk

Egy kézi GPS készülékbe betápláltuk az összes koordinátát, amelyet Koppány jeladója küldött 2005 szeptemberétől, átlagoltuk, majd egy műholdfotó segítségével megpróbáltuk azonosítani a helyet, ahol eltűnt.

A nyomok egy Yumurcakli nevű faluba vezettek, a koordináták egy kis falu széli házikóra mutattak, ahol odaérkezésünkkor nem volt senki. Volt azonban a közelben néhány veszélyes villanyoszlop, melyek alatt gondosan átkutattuk a terepet, de nem találtunk semmit.

Több embert is megkérdeztünk, hogy tudnak-e valamit a fekete gólyáról. Már majdnem feladtuk a keresést, amikor egy férfi elmondta, hogy egy évvel ezelőtt egy elektromos távvezeték transzformátor oszlopának aljában találta meg a madár maradványait, majd megmutatta a helyet is. A műholdas jeladót valószínűleg a kunyhójában őrizgette, később egy barátjának adta.

A gólyagyilkos oszlop (fotó: Kalocsa Béla)

Koppány története szomorú véget ért. Sajnos a nagytestű madarak eslő számú halálozási oka az áramütés.

Margitot 2005. 07. 02-én, Dunafalva mellett láttuk el jeladóberendezéssel. Miután véget ért a költési időszak, egy hónapot még a környéken töltött.

Szeptember 12-én határozottan délkeleti irányba indult, és napi 1-200 km megtétele után szeptember 21-én Bulgáriában, Stara Zagora környékén tartózkodott, ahol szokatlanul hosszú időre megszakította vonulását.


Amikor már nagyon aggódtunk Margit hogyléte felől, megkérdezték bolgár barátainkat a Green Balkans szervezetnél (Stara Zagora Wildlife Rehabilitation Centre), hogy esetleg elmennének-e megnézni azokat a helyeket, ahol a gólya járt – csak hogy tudjuk, van-e ott táplálkozóhely, vagy valami baja esett Margitnak (nem beszélve a legrosszabb eshetőségről). Az expedícióra október 7-én és 8-án került sor. Az első napon bolgár kollégáink Margit utolsó ismert tartózkodási helyén jártak, de nem találták meg a madarat. A terület, ahol Margit tartózkodik, vízimadarak számára jó élőhely. Van a közelben egy kis halastó is. Valószínűleg ezért tölt ott ilyen sok időt.


A második napon, a gólya legfrissebb meghatározott helyének ismeretében végül megtalálták őt. Margit jól volt, szürke gémekkel és nagykócsagokkal együtt látták. Az Opan, Kravino és Venetz falvak közötti területen bukkantak rá. Itt két halastó van, körös-körül pedig erdők és mezőgazdasági területek. Jó élőhely a kacsák, gólyák, gémek, ölyvek, rétihéják, sólymok és még sok más madárfaj számára.

 

Két hét elteltével Margit továbbindult, és Etiópiába röpült. Itt töltötte a telet.

Sajnos Margit adója 2006. januárjában meghibásodott.

Csak reménykedhettünk, hogy neki nem esett baja. Nap mint nap figyelemmel kísértük a 20 gólya friss adatait, hiába: nem jött új információ Margit hollétéről.

Április első hetében, amikor már sokfelé megérkeztek a magyarországi fekete gólyák, háromszor lestük meg Margit fészkét. Az első alkalommal teljesen elhagyatott és üres volt a fészek. A második alkalommal gólyát ugyan nem láttunk, de a fészek körül már arra utaló jelek mutatkoztak, hogy járt ott legalább egy madár: friss meszelésnyomok voltak láthatóak.

Április 8-án aztán sikerült a fészekben két példány fekete gólyát megpillantani, amelyek közül az egyiknek műholdas adóberendezés volt a hátán! Margit hazatért.

MARGIT 2007-ben is visszatért fészkére.